standard-title Parkeren

Parkeren

Parkeerschijf verplicht in blauwe zone

De gemeente ziet vanaf 27 juni strenger toe op het (juiste) gebruik van een parkeerschijf in de blauwe zones. In een blauwe zone mogen automobilisten met een parkeerschijf een bepaalde duur parkeren. De zones zorgen voor een goede bereikbaarheid van bijvoorbeeld een winkelgebied of een zorginstelling. In de praktijk blijkt echter dat veel automobilisten te lang in een blauwe zone geparkeerd staan of geen blauwe schijf gebruiken.

De komende drie weken delen toezichthouders van de gemeente nog geen boete uit. Wel controleren zij in alle blauwe zones het gebruik van de parkeerschijf. Om automobilisten te attenderen op de regels in de blauwe zone, delen zij flyers uit. Automobilisten die geen (juist) gebruik maken van een blauwe schijf, krijgen een flyer onder de ruitenwisser. Na drie weken start de handhaving.

Kort bezoek

Wethouder (Toezicht en Handhaving): “De laatste tijd komt het steeds meer voor dat automobilisten te lang parkeren in de blauwe zones. Wij hebben dit geconstateerd aan de hand van visuele inspecties, maar ook gehoord van de winkeliers. Tijdens de inspecties hebben wij bovendien gezien dat ongeveer de helft van de automobilisten momenteel een parkeerschijf gebruikt en dat is niet de bedoeling. De blauwe zones zijn bedoeld voor een kort bezoek, hierdoor zijn bijvoorbeeld de winkels, maar ook een zorgvoorziening goed bereikbaar. Het is niet de bedoeling om op deze plekken een hele dag de auto te parkeren.”

Parkeerschijf verplicht

Een parkeerschijfzone wordt aangeduid met een verkeersbord. In de blauwe zone is het gebruik van een parkeerschijf verplicht. De maximale parkeertijd staat op het verkeersbord. Een parkeerschijf moet zo ingesteld worden dat de pijl het tijdstip van aankomst aangeeft. De parkeerschijf moet achter de voorruit van de auto geplaatst worden en vanaf buiten goed zichtbaar zijn.

Aandacht voor gebruik parkeerschijf

Ondernemers, (zorg)instellingen en verenigingen nabij een blauwe zone zijn per brief geïnformeerd over de handhaving. De toezichthouders van de gemeente hebben de brieven persoonlijk bij hen langs gebracht. Wij hebben hen eveneens gevraagd het verplichte gebruik van een parkeerschijf in een blauwe zone bij hun personeel en bezoekers onder de aandacht te brengen.